5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 4.04.2018| Okunma Sayısı: 953

                               5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ

                                  

Avukatlar, demokratik hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerimizin vazgeçilmez koşulu olan bağımsız yargının, kurucu unsurlarından savunmayı temsil ederler.

 

Biz avukatlar; Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağımıza dair namusumuz ve vicdanımız üzerine yemin ettik. Ve bu yeminimize sonuna kadar bağlı kalacağız.


          Gazi Mustafa Kemal Atatürk "Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunamaz" demiştir.  Hukuk ve Adalet bir toplumu ayakta tutan temel kavramlardır ve en az güvenlik kadar da önemlidir. Savunma ise, yargının temel unsurlarından biridir. Savunma olmadan hak dağıtımından, yargı bağımsızlığından söz edilemez. Hak arama özgürlüğünün tam olarak gerçekleşmesi de, savunmanın daha da güçlendirilmesi ile mümkün olacaktır ki, bu da yargının daha sağlıklı, hızlı ve uyumlu işletilmesine zemin hazırlayacaktır.


          Hukuk sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından savunma sorumluluğuyla yükümlü avukatlarımız, vatandaş-devlet ilişkilerinin çağdaş çerçevede yürümesi açısından önemli bir görev yapmaktadırlar. Avukatlar, yargılamanın ayrılmaz bir parçasıdır, baroları ve avukatı yok saymak, itibarsızlaştırma gayretinde olmak adaleti zayıflatır, yargıyı yıpratır. Böyle bir durum da ise, toplumsal yaşantı, sosyal ve ekonomik hayat doğrudan zarar görür.

 

        Avukatlık mesleği; hukuki sorunlar ve anlaşmazlıkların, adalete ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesi, bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunması, hukuk kurallarının tam olarak uygulanması ile hukuk devletinin işlerliğinin sağlanması bağlamında hayati bir önem ve değere sahiptir.

 

 Avukatlar, hukuksal bilgi ve deneyimlerini kişilerin yararlanmasına sunarken, aynı zamanda, adaletin gerçekleşmesine hizmet eden, insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devletinin en önemli göstergelerinden olan savunma hakkını, gerek kurumlar gerek bireyler adına, büyük bir özen ve sorumluluk bilinciyle yerine getirirler.  Aynı zamanda, kamu hizmeti yönü ağır basan bir mesleği ifa ederler. Avukatın rolü, esasen bütün kişilerin, yasalar nezdinde korunmasını sağlamaktır. Avukatlarımız, hukukun üstünlüğünün tesisinde önemli bir kamu hizmetini yerine getirmektedirler.

 

Ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta meydana gelen yenilik ve değişimlerin hukuk hayatına ve avukatlık mesleğine yansıtılması gerekmektedir. Bu sebeple de, avukatlık mesleğinin, karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümüne yönelik olarak, acilen çalışmalar başlatılması ve düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.  

Savunma ve hak arama görevini ifa etmek suretiyle Adaletin gerçekleştirilmesinde önemli sorumluluk üstlenen, önündeki tüm engel ve zorluklara rağmen, kararlılıkla mücadele veren ve bu mücadelelerinde vicdanlarına ve yasalara bağlılıkla mesleklerini icra eden, demokrasinin temel taşı, yargının bir unsuru ve güvencesi olan, Adaletin onurlu savunucusu Meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü en kalbi duygularımla kutluyor, aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza, da Allah tan rahmet diliyorum.

 

Av. Mehmet ŞİMŞEK

Yozgat Barosu Başkanı

 

29.03.2024
AV. MUHSİN AYANOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.