BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 1.07.2021| Okunma Sayısı: 1807

                                                             BASIN AÇIKLAMASI

            Hem uluslararası hem de ulusal yargı sistemimizde çocuk hakları gözetilirken uygulanması gerekli olan en temel ilke ‘’ çocuğun üstün yararı’’ ilkesidir. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'nin 3. maddesi uyarınca, "1) Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir.Çocukların özellikle mağduru bulundukları her yargılamada, yargılama safhasında çocuğun üstün yararının son derece titizlikle ve önemle göz önünde bulundurulması, çocuğu maddi ve manevi anlamda her açıdan korumaya yönelik hareket edilmesi son derece önemlidir. Yozgat Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak başta Elmalı Davası olmak üzere, çocuğun yargılamanın bir parçası olduğu dosyalara ilişkin delillerin, çocukların kimlikleri ve maruz kaldıkları istismar açığa çıkacak şekilde sosyal medya üzerinden paylaşıldığı hususuna üzülerek tanıklık etmiş bulunmaktayız.

            Ceza Muhakemesi Kanunu’nun çocuklara yönelik yapılan yargılamalara ilişkin getirmiş olduğu özel düzenlemelerden bazıları;

‘’Çocuklara ilişkin duruşmalar kapalı yapılır.’’

            ‘’Mağdur çocukların tanık olarak beyan vermeleri sırasında yanlarında bir uzmanın ve vekilinin bulundurulması ve beyanın kamera ile kaydı zorunludur.’’

‘’İşlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk veya mağdur, bu suça ilişkin soruşturma veya kovuşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilir. ‘’ şeklindedir.

Bahse konu maddelerin temel amacı, yargılama esnasında suç mağduru çocukların üstün yararının gözetilmesi suretiyle hali hazırda psikolojik ve fizyolojik açıdan maruz kaldıkları suçların psikolojileri üzerindeki etkilerinin daha da olumsuz hale getirmemektir. Sosyal medya üzerinde ne amaçla olursa olsun, suçun mağduru olan çocukların kimlikleri belirlenebilecek şekilde isimlerinin, yaşlarının, fotoğraflarının, adreslerinin yahut diğer kişisel bilgilerinin paylaşılması; çocukların yargılama esnasında dahi uzman eşliğinde verdikleri ifadelere ilişkin kesitlerin, ses kaydının ya da videolarının paylaşılması çocuğun üstün yararı ilkesinin hiçe sayılması demektir. Zira, çocuğun üstün yararı kapsamında gizlilik ve titizlikle yürütülmesi gerekli olan yargılama sürecine ilişkin bu ilkeleri gözetmeden yapılan her paylaşım, suçtan zarar gören çocuğun ve ailesinin yeni tehlikelere açık hale gelmesine, başkaca zorluklarla karşı karşıya kalmasına ve her bakımdan yaşadıkları nedeniyle ağır travma altında bulunan çocuk ve ailesi için daha büyük psikolojik travmalar ve yaralar açmasına sebebiyet verecektir. Çocuğun korunması ve üstün yararının gözetilmesi gerekliliğini bir kez daha önemle hatırlatarak, sürecin takipçisi olduğumuzu; hızlı, adil ve etkin bir yargılama için çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü kamuoyuna saygıyla bildiririz.

                                                                                                 Yozgat Barosu Başkanlığı

                                                                                                Çocuk Hakları Komisyonu

                                                                                 

19.04.2024
AV. MUHSİN AYANOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.