20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Tarih: 19.11.2019| Okunma Sayısı: 893

20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

 

Çocuk Hakları kanunen ve ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma ile her türlü istismara karşı korunma gibi hakların hepsini kapsayan evrensel bir kavramdır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, çocuk hakları ile ilgili olan ve günümüzde kabul gören en geniş uluslararası belgedir. İlgili sözleşme 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmıştır. Onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca da tanınmaktadır. 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, medeni, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki insan haklarını en geniş biçimde tanımlamaktadır. Bu sözleşmeye yön veren temel değerler; ayrım gözetmeme; çocuğun yararının gözetilmesi; yaşama ve gelişme; katılımdır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme; on sekiz yaşın altında olanları çocuk olarak tanımlamaya başlamıştır ve nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlamaktadır. Kapsanan haklar ise: yaşama hakkı; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarıdır.

Çocukların; sosyal, ekonomik ve kültürel alanlardaki her türlü imkândan faydalanması gereklidir. Çocuklar; her milletin güvencesidir. Çünkü çocuk bugünün yarını, yarının umududur.

            Çocuklarını ihmal eden ülkeler tükenmeye ve özlerini kaybetmeye mahkûmdurlar.

Günümüzde yaşanılan her olay çocuklarımızı vahim bir şekilde etkilemektedir. Bu durum ise ne çocukların seçimi ne de kontrolü dahilindedir. Ve son yıllarda artan çocuk suçlu(!)  oranları ve suçların niteliği ise önümüze can yakıcı bir tablo olarak sunulmaktadır.

Her çocuğun ve özellikle her bir bireyin çocuk haklarını bildiği, uyguladığı ve çocuklarımıza uygulattığı, çocukların haklarını doya doya yaşayabilmesi aslında güvenli ortamlarda “çocukça” yaşayabilmesi  için yeniden ve aynı azimle başlayacağımız sevgi dolu bir yıl hedefiyle!

            Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.

 

                                                                                                                          YOZGAT BAROSU

                                                                                              ÇOCUK HAKLARI KURULU  

29.03.2024
AV. MUHSİN AYANOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.