10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 10.12.2018| Okunma Sayısı: 704

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI 

           Birleşmiş Milletler Genel Kurulu' nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı kararıyla ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tüm dünya hakları arasında salt insan olmakla kazanılan ve değişmez devredilmez hakların dünyaca etkin olarak tanınmasını ve uygulanmasını sağlamaya çaba göstermeleri amacıyla tüm halklar ve uluslar için ortak ideal ölçüleri belirler. 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle beyannamede yer alan ve tüm dünya halklarını ilgilendiren, insanın var olması ile kazandığı hakları hatırlamak ve bu haklara dikkat çekmek ve gerek siyasi gerek sosyal bağlamda bu hakların öneminin altını çizmek gerekmektedir. 

           İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ilk maddesinde bütün insanların özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğduğunu, akıl ve vicdana sahip olduklarını, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmaları gerektiğini düzenler. Özellikle dünyada devam eden savaş, soykırım, etnik ayrımcılık gibi terörün beslendiği bu hususlarda ise ikinci maddesi ile herkesin, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya her hangi başka bir ayrım gözetmeksizin bildirgede ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabileceğini belirtmektir. Evrensel olduğu unutulmaması gereken beyanname yaşamın kutsallığını ve yaşam hakkının değerine "Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır. Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz, kölelik ve köle ticareti her türlü biçimde yasaktır. Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunamaz ve ceza verilemez." diyerek dikkat çekmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin madde madde sıralandığı bildirge dünya devletlerinin insan haklarına karşı göstermesi gereken saygı ve özenin adeta sınırlarını çizmiştir. 

           10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesi ile Yozgat Baro Başkanlığı olarak evrensel beyannamede belirtilen hak ve hürriyetlere saygılı davranabilen barış içinde bir ülke ve dünya umuduyla 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutlarız. 

                                                                                                                                                                                                         Av. Mehmet ŞİMŞEK

                                                                                                                                                                                                      Yozgat Barosu Başkanı

 

 

 

 

 

25.04.2024
AV. MUHSİN AYANOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.